26 juli 2017

Slimme bandenpompen in stadsgarages en P+R

Op verschillende locaties kan vanaf nu kosteloos gebruik worden gemaakt van slimme bandenpompen. Zo rijd je altijd met de juiste bandenspanning!

Wethouder Pex Langenberg nam vandaag de eerste Slimme Bandenpomp in gebruik in stadsgarage Schouwburgplein. Dit is één van de vijftien Slimme Bandenpompen die vanaf vandaag gratis te gebruiken is door automobilisten. De gebruiker bespaart gemiddeld € 22,50 per keer dat de autobanden met de slimme pomp op spanning worden gebracht. Daarnaast zorgt het rijden met de juiste bandenspanning voor minder verkeersongelukken en gezonde lucht.

“Door met de juiste bandenspanning te rijden heb je een kortere remweg en een betere wegligging, dat is veiliger voor jezelf, jouw passagiers en andere verkeersdeelnemers”, zegt wethouder Langenberg (o.a. mobiliteit en duurzaamheid). “Daarnaast zorgt de juiste spanning op de banden voor minder geluidsoverlast en een gezond effect op de luchtkwaliteit in Rotterdam doordat auto’s minder fijnstof en NOx uitstoten.”

Locaties
1. Parkeerterrein P&R Kralingse Zoom: te vinden bij de ingang van het parkeer terrein
2. Stadsgarage Schouwburgplein 1: te vinden bij de uitgang
3. Stadsgarage Schouwburgplein 2: te vinden bij de in- en uitritstraat

De Slimme Bandenpompen zijn ook te vinden op milieuparken Melanchtonweg (Hillegersberg-Schiebroek), Keileweg (Delfshaven) en Hekendorpstraat (IJsselmonde). Naast de gemeentelijke locaties staan ze ook bij winkelcentra, doe-het-zelf-zaken en een tuincentrum. Op de website www.bandopspanning.nl staan alle bandenpompen op de locatiekaart.

Slimme bandenpomp
Ruim 65 procent van alle automobilisten die de bandenspanning zelf bij tankstations op peil brengt, rijdt ongewild (en zich daar niet van bewust) verder met een verkeerde en vaak zelfs te lage spanning. Door het rijden met onderspanning slijten de banden sneller en verbruikt de automobilist meer brandstof. De Slimme Bandenpomp lost dat op doordat de automobilist zijn of haar kenteken in kan voeren en de juiste spanning in beeld komt. Standaard pompen houden ook geen rekening met bijvoorbeeld weersomstandigheden of het rijden met winterbanden. De Slimme Bandenpomp doet dat wel. Ook geeft de Slimme Bandenpomp een waarschuwing als iemand een lege of lekke band heeft. Dit leidt bij 7 procent van alle gebruikers tot een tijdige waarschuwing en zo worden klapbanden tijdens het rijden voorkomen.

Voordelen
1. Besparing
Als de combinatie van de spanning en de maat juist is, zal het gebruik van de slimme bandenpomp leiden tot een besparing door minder slijtage van de banden en een zuiniger gebruik van brandstof.

2. Minder geluidsoverlast
Elke auto gaat met goed opgepompte banden zuiniger rijden en er is minder CO2 uitstoot, daarnaast vermindert de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden (NOx) die voor slechte luchtkwaliteit zorgen. Rijden met opgepompte banden zorgt ook nog eens voor veel minder geluidsoverlast!

3. Verbeterde verkeersveiligheid
Met opgepompte banden is je remweg korter en de wegligging beter.

4. Voorkom een klapband
De Slimme Bandenpompen laten in beeld een waarschuwing zien als je een lege of lekke band hebt. Dit leidt bij 7% van alle gevallen tot een tijdige waarschuwing. Zo worden klapbanden tijdens het rijden voorkomen.