3 november 2017

Parkeren op straat? Zo werkt de scanauto

Word je al nerveus als je hem aan ziet komen? De scanauto van de gemeentelijke parkeerwacht maakt al rijdend met twaalf camera’s foto’s van alle kentekens van geparkeerde auto’s in de straten. De computer controleert of ze wel aangemeld zijn voor het betaald parkeren. Gemeente Rotterdam heeft er inmiddels in totaal zes.

Ze nemen parkeerwachten veel werk uit handen. Met de auto kunnen we 1.200 kentekens per uur controleren. Dat lukt handmatig te voet of met de scooter nooit. Toch kan dit op straat nog wel eens voor scheve gezichten zorgen. “Als je ver moet lopen naar een parkeerautomaat ben je al snel het haasje”, liet een parkeerder weten.

Handelingstijd
Maar dat klopt niet helemaal, want elke melding van een scanauto wordt nog nagelopen door een stadswacht op een scooter. Die kijkt of iemand niet net aan het betalen was of een passagier wilde afzetten. We geven iemand handelingstijd. Een bepaald aantal minuten om je via je smartphone aan te melden of naar een parkeerautomaat te lopen.

Hoe lang die handelingstijd is wordt niet bekend gemaakt. Dan zouden mensen kunnen gaan uitrekenen hoe lang ze niet hoeven te betalen.

En hoe zit het met de privacy?
De foto’s van de kentekens worden verwijderd als de auto klaar is met scannen. Alleen wanneer een naheffing (boete) is opgelegd, wordt de foto drie maanden bewaard, met als doel een eventueel bezwaar te kunnen behandelen. Daarna worden de gegevens uit het systeem verwijderd.

De foto’s worden niet gedeeld met de politie. Wel kan de officier van justitie ze opvragen in het belang van een strafrechtelijk onderzoek.

Bron: https://nos.nl/artikel/2156450-parkeren-in-de-stad-pas-op-voor-de-scanauto.html/